Penne z mięsem mielonym w sosie pomidorowym

Kategoria:

Obiady

Porcje:

Trudność (1-5):

Czas: h

Składniki

 - 250g makaronu penne

 - 1 duża szalotka

 - 2 niewielkie ząbki czosnku

 - 1 czerwona papryka

 - 2 garści pomidorków koktajlowych

 - 350g mięsa mielonego (wołowego lub drobiowego)

 - 1/4 szklanki czerwonego wina

 - ok 300g passaty pomidorowej

 - 1 duża szczypta oregano

 - 1 duża szczypta bazylia

 - 1 duża szczypta chili

 - sól

 - pieprz

Jak przyrządzić ?

Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Na rozgrzanej patelni podsmażamy posiekaną w drobną kostkę szalotkę i czosnek przez 3-4 minuty. Po tym czasie dorzucamy mięso mielone i smażymy je przez kolejne 5-7 minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki paprykę i w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dolewamy wino i passatę pomidorową. Doprawiamy bazylią, oregano, chili, solą i pieprzem. Na wolnym ogniu sos gotujemy przez ok. 15 minut. Gotowy sos mieszamy z makaronem, posypujemy posiekaną świeżą bazylią i startym parmezanem.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych produktach, poradach i artykułach zaprenumeruj nasz Newsletter.