Stek z pieczonymi ziemniakami

Kategoria:

Obiady

Porcje:

Trudność (1-5):

Czas: h

Składniki

Stek:

- 1 stek z rostbefu (ok. 200g)

- 2 łyżki masła

- 1 duża szczypta świeżo zmielonego pieprzu

- 1 szczypta soli morskiej

Pieczone ziemniaki:

- 3-4 duże ziemniaki

- 2 niewielkie ząbki czosnku

- ½ łyżeczki świeżego rozmarynu

- 1 łyżka oliwy

- 1 szczypta pieprzu

- 1 szczypta soli 

Jak przyrządzić ?

Ziemniaki dokładnie myjemy, przekrawamy na 6 lub 8 części i gotujemy w osolonej wodzie przez 3-4 minuty. Odcedzone przekładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem, świeżym rozmarynem. Dodajemy rozgniecione ząbki czosnku, polewamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 oC przez ok. 30 minut.

Osuszony stek posypujemy pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oliwy i smażymy mięso przez 2-3 minuty (zależnie od grubości) z każdej strony. Mięso pozostawiamy do odpoczęcia. Przed podaniem doprawiamy solą. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.

Newsletter

Jeśli chcesz otrzymywać informacje o nowych produktach, poradach i artykułach zaprenumeruj nasz Newsletter.